katarinanatalie_doubleexposure243
Da der var så stor interesse for mit sidste edit, ville jeg lige poste det nyeste jeg har lavet. Jeg sad i går og brugte et par timer på at lave et grafisk billede med metoden “dobbelt eksponering”, som egentlig bare betyder at to billeder ligger oveni hinanden. Metoden stammer oprindeligt fra de gamle kameraer, hvor hvis filmen blev udsat for lys to gange, blev motiverne under fremkaldelse “blendet” ind i hinanden. Det er ret fedt, og ret nørdet også. Så nok om det.

Jeg er blevet ret glad for denne edit, da der er lidt eventyrlig stemning over det. Jeg kunne godt finde på at få det lavet til en stor plakat, og så hænge det over sengen. Det kunne altså være ret fint.

 

Metoden

Som I kan se har jeg benyttet to billeder, der er sat sammen. Det er to gamle billeder jeg havde liggende, hvor skoven er fotograferet i Østrig, og det andet er fra Ærø. Den lille skid løb ud på en stor åben mark hvor jeg kom kørende, og bilen måtte smides ind til siden, og jeg måtte ud med kameraet for at tage billeder. Helt skørt – men ellers var dette fine edit jo ikke kommet til verden.

Når man laver dobbelt eksponering i Photoshop, så handler det mest af alt om blending modes og gennemsigtighed. Der findes et hav af tutorials på youtube, og jeg plejer at tage lidt fra de forskellige og sætte det hele sammen til mit eget.

Man starter med en lave et lag, med den farve på man vil arbejde med til baggrund. Min farve er den man kan se i toppen af billedet. Jeg har to kopier af baggrunden liggende i hver sit lag – det ene lag har en gennemsigtighed på 30% og det andet på 90%. Hertil bruger jeg en maske, for at viske lidt ud på begge lag, og sørger for de ligger forskudt, så det ikke er samme motiv der ligger det samme sted. På den måde skabes der dybde i billedet.

Toppen af baggrunden bliver visket ud med Brush i masken, så toppen er det hvide stykke hvor tågen ligger. Jeg har lovet at lave et indlæg omkring masker i Photoshop, så det skal jeg nok fortælle mere om. Tågen skal gøres fuldstændig hvid evt. med Levels, altså brændes helt ud, og så skal begge lag have Multiply som Blend Mode. Med Multiply bliver alt det hvide i billedet gjort gennemsigtigt, og blender sammen med baggrundsfarven som ligger nedenunder.

Så er baggrunden færdig. Objektet (i dette tilfælde en hjort) fritlægges med en maske og Brush Tool, og placeres ovenpå baggrunden, hvor man synes den skal stå. Hjorten her har en gennemsigtighed på 65%, men ellers er der ikke gjort mere ved den.

For at give hjorten effekten af at der ligger lidt af skoven indeni den, laves der en ekstra kopi af baggrunden, som får et blend mode der hedder Lighten. Laget med den 3. baggrund skal placeres ovenpå laget med hjorten, og “lægges ned” i laget med hjorten. Jeg aner virkelig ikke hvad funktionen hedder, men man kan gøre det ved at stå på det lag baggrunden skal lægges ned i, holde ALT-tasten nede og klikke når der kommer en pil frem. På den måde kan man kun se baggrunden inden i hjorten, og man kan derefter rykke rundt på den, og se hvad der ser bedst ud. Man kan derefter viske lidt ud med en maske, og lege lidt med gennemsigtighed.

Når man leger med billeder i Photoshop gælder det bare om at prøve sig frem, og gøre værket sit eget. Det er altid det sjoveste, og der kan virkelig komme noget fint ud af det, som man slet ikke havde regnet med. Jeg havde ingen idé om slutresultatet til denne edit, man sidder bare med det og lige pludselig er den der. Jeg synes det er så hyggeligt at sidde med – jeg har også et andet billede, hvor hjorten står anderledes, så det bliver nok til en lille serie.

Hvad synes I om billedet og redigeringen? Sidder I med spørgsmål til metoden, eller noget helt andet, så hold jer endelig ikke tilbage i kommentarfeltet! Hejhej.

4 svar til “PHOTOSHOP EDIT: 002”

 1. Freja siger:

  Hvor er det bare fedt! ville ønske at jeg var lidt bedre til Photoshop, men det handler nok mest om at tage sig tid til at øve sig og se nogle youtube videoer 😉

 2. Katarina Natalie siger:

  Ja nemlig! Det tager laaaang tid at lære de forskellige værktøjer at kende, men det er så hyggeligt at sidde med (synes jeg i hvert fald haha) :-*

 3. Ann-Sophie siger:

  Du er godt nok dygtig, Wow!
  Må man spørge hvilken uddannelse du har taget?
  Du har måske skrevet det tidligere på din blog, men jeg er først lige faldet over din side, som jeg er vildt begejstret for, særligt de her med grafisk design. Jeg skal selv søge ind på en grafisk design uddannelse hér til februar, hvor jeg selvfølgelig håber at blive optaget, men ved siden af dine projekter er jeg da næsten i tvivl om mine egne ting, haha! Jeg har først lige lært at lave Low Poly…. Photoshop og illustrator kan simpelthen så enorm meget!

 4. Katarina Natalie siger:

  Tak for din søde kommentar Ann-Sophie! 😀
  Jeg er uddannet Mediegrafiker fra SDE i Odense, men der er utrolig mange muligheder, så kig evt. på ug.dk hvis du er i tvivl, det hjalp mig meget. Jeg har brugt utrolig meget tid i Photoshop de sidste par år, så derfor jeg efterhånden har god erfaring 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *